Sobota, 27 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Teofila, Zyty, Żywisława
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 141

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Kolejne cztery brygady rosną w siłę Kolejne cztery brygady...
Już w ten weekend w dniach 27.04- 28.04 w czterech brygadach OT prawie 200 ochotników po szkoleniu podstawowym w obecności zaproszonych ... »ZOO Lubin - Wieże dla oknówek ZOO Lubin - Wieże dla ...
Ogród zoologiczny w Lubinie z dumą informuje, że kontynuując ideę pomocy ptakom, zamontował dwie wieże lęgowe dla jaskółek okn&oacu... »Rozlicz PIT do 30 kwietnia Rozlicz PIT do 30 kwie...
Zeznania podatkowe PIT za 2023 r. trzeba złożyć do 30 kwietnia 2024 r. Tego dnia urzędy skarbowe będą czynne do godz. 18:00. Najprostszą... »Czy warto od razu przejść na emeryturę? Czy warto od razu prze...
Wielu seniorów zastanawia się czy warto od razu po osiągnięciu wieku emerytalnego zrezygnować z pracy? Nie zawsze to się opłaca. Jeżeli po... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...31.08.1982 Demonstracja w drugą rocznicę podpisania porozumień sierpniowych między Solidarnością a rządem PRL która przeradza się w trzydniowe starcia. W trakcie jej pacyfikacji oddziały ZOMO użyły broni palnej wskutek czego zginęli : Andrzej Trajkowski, Michał Adamowicz i Mieczysław Późniak.

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
O jajach - nie tylko naukowo
Data dodania: 28 marca 2024 — Kategoria: Wiadomości

O jajach - nie tylko naukowo

Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać czy jajo jest świeże.

Zbliża się Wielkanoc, którą trudno wyobrazić sobie bez jaj. Znajdziemy je na świątecznym stole pod wieloma postaciami: w żurku, sosie tatarskim, faszerowane… Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr zachęca do ich jedzenia, nie tylko w święta.

Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień, dietetycy mówią, że jeszcze więcej: dwa dziennie – wylicza profesor.

Ważące średnio 60 gram jajo kurze dostarcza nam bowiem 90 kcal energii, 25 proc. niezbędnych, doskonale zbilansowanych aminokwasów, związków mineralnych i witamin. W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura (m.in. B12, ale też A+E) oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów uznawane jest jednym z dwóch wzorców białka idealnego.

Są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu, nowego życia. Wystarczy przecież 21 dni w temperaturze 39-40 stopni Celsjusza, by w zapłodnionym jaju powstał nowy organizm: pisklę.

Prof. Mariusz Korczyński pytany, jakie jaja kupować: ekologiczne, z chowu ściółkowego czy klatkowego tłumaczy, że system odchowu kur nie ma wpływu na wartość odżywczą jaja, a jedynie, w ograniczonym zakresie pasza, którą kury dostają. Ma on natomiast wpływ na dobrostan kur.

Wokół jaj narosło sporo mitów, dlatego warto wyjaśnić np., że barwa skorupy uwarunkowana jest genetycznie, żywienie kur nie ma nią nic wspólnego. Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupie są mniej zdrowe, albo mniej smaczne od tych w brązowej – tłumaczy naukowiec UPWr. Dodaje, że Polacy preferują jaja w brązowej skorupie, a np. konsumenci w USA kupują tylko te w białej.

Podobnie jest z barwą żółtka. Polscy konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć jasna barwa żółtka również nie oznacza, że w jaju jest mniej składników odżywczych. Zresztą Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają. Żółtko wybarwia się bowiem barwnikami roślinnymi dostarczanymi w paszy, np. ziarno kukurydzy, czy wysuszona i sproszkowana marchew – wylicza prof. Korczyński.

Jak poznać, że jajo jest świeże?

Jeśli mamy wątpliwość, czy zakupione przez nas jaja są świeże, można to łatwo sprawdzić za pomocą tzw. testu szklanki wody. Jeżeli po włożeniu jaja do szklanki, leży ono płasko na dnie możemy mieć pewność, że jest świeże, jeżeli podnosi się do góry – lepiej je ugotować je na twardo lub użyć do wypieków.

Prof. Mariusz Korczyński tłumaczy, że wynika to z wielkość komory powietrznej – w jaju świeżym nie powinna być większa niż 3-5 mm, podczas gdy w jaju przechowywanym (szczególnie w wysokiej temperaturze, nawet pokojowej) może sięgać aż do 9-10 mm, ponieważ podczas przechowywania odparowuje przez skorupę woda z białka. Z tego też powodu nieświeża jajo będzie w szklance unosiło się w wodzie lub wypływało na powierzchnię.

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,25898.html
Ten artykul byl czytany 126 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.008 sek.Lubin 1.0